Arbetssökande

Mycket frustrerande vara arbetssökande. Det vet alla som varit i de skorna. I mitt eget fall beror det på att arbetsmarknaden för administratörer är mycket konkurrensutsatt. Arbetsmarknaden för webbredaktörer är bättre – där har jag inte varit verksam sedan 2014. Jag fick en två-dagars-introduktionsutbildning från förbundskontoret i Stockholm på plats i Göteborg. Helskt ska en ju ha utbildning och jag har en två dagar introduktion och två års professionell verksamhet. Vara webbredaktör och skriva i webbpubliceringsprogrammet EpiServer verkar inte vara lika allmängiltigt som webbpublicering i WordPress.

Återstår lärare. Jag har en examen: högskoleexamen 80 högskolepoäng. Nordiska språk 40 hp + litteraturvetenskap 40 hp. Extra 30 hp franska och 7,5 hp engelska. Det saknas tre terminer KPU (Kompletterande Pedagogisk Utbildning) för bli behörig lärare i svenska på högstadiet.

I juni gick jag ut i arbetssökande efter en termin KPU. Jag blev inte godkänd på VFU:n (Verksamhets Förlagd Utbildning). Jag interagerade inte tillräckligt med eleverna i åttondeklassen jag brukade vara med på Fässbergsskolan, Mölndal. Jag tänker söka igen samma kurs och jag får en termin till med samma ersättning jag har nu. Denna gång tänker jag sikta in mig på SFI och jag ska söka till akademiska kursen Svenska som andraspråk.

Framtiden är framför oss. I stora slängar har jag varit arbetssökande i 3 år bortsett från tre veckor arbete som lärare svenska engelska på SKF Tekniska Gymnasium (lön 27 000 kronor per månad heltid), fyra månader praktik som administratör på Berlitz International Sweden AB och åtta månader handledning/coachning på Jensen Education Work och tre månaders arbete som lärarassistent på Almåsskolan/Skånhällaskolan i Lindome (Mölndals kommun). Innan Almåsskolan var jag arbetssökande i två år.

Arbetslöshet är ett gissel. Det gör människor deprimerade och ledsna. Det gäller att hamna i rätt bransch. Det finns generationsväxling samtidigt som folk dröjer sig kvar på arbetsmarknaden för att det finns underskott på rätt personal. Min bonuspappa arbetade i 50 år. Min pappa gick i egentlig pension för ett halvår sedan. Han är 74. Han är rektor och lärare och därför efterfrågad.

Det finns lärarbrist. 80 000 lärare ungefär behöver anställas till 2035. Samtidigt stod det i massmedia i somras att 35 000 lärare med tjugo års erfarenhet i bagaget sagt upp sig på grund av dålig arbetsmiljö. När du har en arbetsvecka på i snitt 50 timmar i veckan – tacka fasiken för att lärare tappar orken. Som lärare ska du göra prov, rätta prov, ha utvecklingssamtal, vara mentor. Du ska dessutom vara behörig för annars får inte rektorn lov att anställa dig tillsvidare.

Arbetslöshet och lärarbrist och val av talman – så mycket ansvar att ta hand om. Hoppas vi kan låta bli att gräva ner oss och göra det bästa av våra möjligheter och inte ge upp för hoppet är det sista som överger människan.

Författare: Bredberg Katarina

Medlem (s), språkpilot nordiska språk, högskolepoäng pedagogik, språk, litteraturvetenskap. På varierande nivå pratar och skriver jag svenska, danska, engelska, franska, tyska, persiska. Jag har sprungit Göteborgsvarvet 5 ggr. Jag tränar aerobics (@WalkAtHome). Jag marknadsför @AutistensÖverlevnadsguidetillskolan i Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Stockholms Nyheter

Stockholm City Sweden, The Most Beautiful, Friendly And Cleanest City In The World

BleuBlancRouge

Populär- och finkultur från Frankrike och den frankofona världen genom en svensk frankofils ögon - sedan 2011

Autismens Ansikten

Mitt liv som autistisk

Som Vasa jag hasa...

I uppförsbacke mot Mora 201...?

Mathias Tegnér

Tyresö(s) riksdagsledamot

Hjärta

mer hjärta i politiken!

Tony Johansson

författare

Yolanda och hennes kreativa skrik

Aspergers syndrom, bipolaritet, fotografi, konst, poesi.

Läshörnan

En till WordPress.com webbplats

Svenska med Kalle

en blogg för dig som lär dig svenska

Socialdemokraterna Mölndal

Bästa politiska organisationen i Mölndal

Hjärta

Troende socialdemokrater i Stockholm

ardin.se

Feminist reflections and comments on animal rights, Swedish politics and Cuba from a political scientist, Christian left and long distance runner

%d bloggare gillar detta: